Udviklingsplan

Oversigtskort Naerheden Februar 2023

Rammen for udviklingen af en ny form for forstad

Nærhedens udviklingsplan sætter rammerne for den fysiske og strategiske udvikling af den nye bydel. Planen er udviklet i dialog med borgere, interessenter og fagfolk inden for blandt andet arkitektur, trafik, klima, byliv og økonomi. Planen fokuserer på de store træk i byudviklingen som infrastruktur og grønne byrum, mens de enkelte boligprojekter vil blive udviklet i dialog med de private investorer, som skal udvikle dem.

Planen udstikker rammerne for en ny forstadstype, der kombinerer byens tæthed og byliv med forstadens grønne kvaliteter.

Fællesarealer og fællesfaciliteter får særlig opmærksomhed, så beboerne har de bedste muligheder for at bruge byen og dyrke fælles interesser. Dertil mulighederne for at leve et nemt hverdagsliv - i moderne boliger med nem adgang til indkøb, fritidsaktiviteter, skole, kollektiv trafik og natur.

Urtehaven Kvinde Med Kost

Tidsplan

I 2013 stiftede Realdania By & Byg og Høje-Taastrup Kommune det fælles selskab NærHeden P/S med fokus på at udvikle fremtidens bæredygtige forstad i Hedehusene.

I 2015 blev udviklingsplanen for Nærheden vedtaget, i 2017 blev første spadestik til boliger taget og I 2018 flyttede de første beboere ind.

I dag har cirka 3.000 beboere deres gang i Nærheden - og mange flere vil komme til over de næste par år. Bydelen udvikles i etaper og på sigt vil der bo omkring 7000 mennesker i Nærheden.

 

  • Kort 1 HTK Roll Up Banner 2013: Høje-Taastrup Kommune og Realdania By & Byg køber 65 hektar jord i Hedehusene og stifter partnerskabet NærHeden P/S. Eneste bygninger på arealet er to store lagerhaller samt en kontorbygning.
  • View 8 Bird Eye 2014: Arkitema Architects vinder parallelopdraget om den fysiske plan for Nærheden.
  • 20130624 Infomøde Nærheden (30) 2015: Nærhedens udviklingsplan bliver til i dialog med borgere, interessenter og eksperter. Udviklingsplanen vedtages i efteråret 2015.
  • IMG 3996 2017: Første spadestik til Solrækkerne tages af MT Højgaard med hjælp fra borgmester Michael Ziegler og direktør i Nærheden Ole Møller. Nu er boligudviklingen i gang i den nye bydel.
  • Greengarden 2018: De første beboere flytter ind i Solrækkerne og Green Garden (foto).
  • 230304001024 Web 2023: Efter de første ti år med projektet Nærheden bor der 3.000 mennesker i bydelen, som nu bl.a. også rummer Læringshuset med skole og daginstitution og et kvarterhus for beboerne.