Hedehusenes nye kirkesal bliver et vartegn og kulturelt samlingspunkt

  • Kirkesal Cornelius Vöge Den nye kirkesal i Nærheden. Visualisering: Cornelius Vöge
Menighedsrådet for Ansgarkirken i Hedehusene har efter en arkitektkonkurrence valgt et projekt, som indfrier ambitionerne om en bygning, der skiller sig ud og indbyder til samling både i lyse og mørke timer.

Et arkitektonisk vartegn, som springer i øjnene, når man passerer jernbanen over broen til den nye bydel Nærheden, og et samlingspunkt, som markant udvider Ansgarkirkens muligheder for at samle borgere i Hedehusene. Menighedsrådet har indgået aftale med arkitektfirmaet Cornelius Vöge, som i en konkurrenceproces har løst den kreative udfordring.

- Jeg synes, at det er et spændende projekt med en flot ikonisk arkitektur, som præger bymiljøet på en rigtig fin måde. Kirkesalen ligger centralt i Nærheden, hvor der er meget aktivitet i forvejen, og her skal den samle den nye og den gamle by, både til kirkelige arrangementer og som ramme om et kulturelt fællesskab, fortæller Tine Hvidberg Pedersen, formand for menighedsrådet i Hedehusene Sogn.

Den hastige befolkningstilvækst i lokalområdet er baggrunden for, at kirken har oplevet et stigende behov at udvide rammerne, efter at alene Nærheden er gået fra 0 til 4.000 indbyggere siden 2018. Sognepræst Frances Benzon oplever da også, at gæster nogle gange står i kø foran Ansgarkirken fra 1921, og hun ser frem til at kunne tage den nye kirkesal i brug.

En perle af lys i juletiden

- Jeg har store forventninger til, at den nye bygning kan understøtte det liv og det fællesskab, som jeg håber, at folk i Hedehusene vil være med til at skabe. Jeg tror, at det bliver et meget varmt hus, som er en lille perle af lys om aftenen eller her i juletiden – og et sted, hvor man kan gå hen både i glædelige stunder, og når man er i sorg, siger Frances Benzon.

Den nye kirkesal på 700 m2 bliver en markant udvidelse af sognets rammer. Mens den gamle kirke har plads til 160 mennesker, kan kirkesalen i Nærheden rumme 250 siddende gæster. Planen er, at kirkesalen skal bruges til aften- og særgudstjenester men også til koncerter og andre kulturelle arrangementer, der favner alle aldersgrupper.

- Den nye kirkesal bliver endnu et af Nærhedens samlingspunkter, som er med til at gøre det nybyggede område til et rigtigt bysamfund. Med sin indbydende arkitektur og beliggenheden lige der, hvor man kommer over broen fra det gamle Hedehusene, er den på smuk vis med til at binde bydelene sammen, og det vil den både være arkitektonisk, socialt og kulturelt, siger Ole Møller, projektdirektør i NærHeden P/S.

Den nye kirkebygnings arkitektur er ikke mindst kendetegnet ved et karakteristisk tag, der hæver sig højt over en aflang horisontal bygningsbase i én etage. Taget signalerer det kirkelige uden at være et egentligt tårn, og i toppen er det forsynet med et stort ovenlysvindue over den højloftede kirkesal.

Bygningen får desuden sin egen kirkehave, der bliver aflukket af en pergola, og som kan bruges til aktiviteter, ceremonier eller blot som en sanselig oplevelse i dagligdagen. Hele anlægget ligger i direkte sammenhæng med den grønne forbindelse Loopet.

Brugerinddragelse

Efter valget af Cornelius Vöge udestår nu en proces med lokalplanlægning, aftaleindgåelser og detailprojektering, inden selve byggeriet kan gå i gang, formentlig i 2025. Kirkesalen forventes at stå klar i 2027.

Allerede nu sætter menighedsrådet et brugerinddragende arbejde i gang for at planlægge, hvordan den nye kirkesal kan fyldes med aktivitet og gøre mest mulig gavn i lokalområdet.

  • Kirkesal indvendig Cornelius Vöge Den rummelige kirkesal med ovenlys. Visualisering: Cornelius Vöge