Kunstnerisk klatrepavillon på vej til ny skolepark

  • Legeskulptur Web Model af den nye legeskulptur i Skoleparken. Foto: Randi & Katrine
Når Skoleparken midt i den nye bydel Nærheden åbner til oktober, bliver det med en seks meter høj legeskulptur, udformet af kunstnerne Randi & Katrine.

Det nye grønne byrum Skoleparken vil snart binde Nærhedens centrale område med skole, springcenter, kvarterhus og dagligvarebutik sammen, og når Læringshus Nærheden åbner til oktober, vil de mange børn have en attraktion lige uden for deres nye skole. Et seks meter højt, grønblåt og pavillonagtigt klatretårn er nemlig på vej.

- Vi har skabt skulpturen, så den kan virke indtagende for børnene og samtidig drage de voksne. Som helhed er den en letforståelig figur, men den er også fyldt med små detaljer, som man kan gå på opdagelse i. Man kan investere tid i den, fortæller Randi Jørgensen, der sammen med Katrine Malinovsky udgør kunstnerduoen Randi & Katrine.

Klatrenet i flere etager

Den nye legeskulptur står på otte høje ben, som nederst danner en åben hule, og herover rejser konstruktionen sig med klatrenet udspændt i fire etager, som børnene kan nå ved hjælp af to udvendige stiger. Kravler man helt op inde i skulpturen, kan man putte sig i et net under det klokkeagtige tag.

Inde fra tårnet kan børnene kigge ud i parken og på kammeraterne gennem udstansede fuglemotiver og gitterværk, og de transparente vægge betyder også, at forældre og børn kan have god kontakt, mens børnene leger.

Som i romantikkens haver

- Skulpturen er inspireret af gamle fuglevolierer i forlystelsesparker, og ligesom de små pavilloner man finder i romantikkens haveanlæg, slår den en stemning an i den nye skolepark med de bugtede stier og de mange træer, der er plantet her, siger Katrine Malinovsky og uddyber:

- Med det gammeldags, pyntede udtryk er skulpturen selvfølgelig en kontrast til de moderne bygninger uden så mange detaljer, og så er skulpturen en leg med proportioner. For på den ene side er den som element i områdets arkitektur ganske lille, og vi vil netop gerne skabe noget småt og hyggeligt her - men ser man den som en voliere, er den jo meget forstørret.

Det nye kunstneriske klatretårn får sin egen lille plads midt i Skoleparken, og her spiller de sarte grønblå farver op til de kraftigere farver på det nye Læringshus Nærheden og det øvrige inventar i parken og på Springcentret ved siden af.

Både for skolebørn og beboere

- Det er en virkelig fin skulptur, som helt klart bliver et centrum for børnenes leg og aktivitet. Her kan skoleeleverne gå ned i løbet af skoledagen eller på vej hjem, ligesom de mange børnefamilier i Nærheden kan lade børnene afreagere her, mens de selv slapper af på en bænk - og her tror jeg, at den sjove, lidt gammeldags figur i parken godt kan få tiden til at stå lidt stille, siger projektdirektør i NærHeden P/S, Ole Møller.

Klatretårnet er placeret på et tykt lag af faldsand, så det er sikkert at lege i det, og vil i øvrigt blive godkendt af en certificeret legepladsinspektør, før det tages i brug. Klatreskulpturen er omgivet af store træer, og i mørke tidsrum bliver den belyst af spots på master.

Den anerkendte kunstnerduo Randi & Katrine har i de senere år skabt mange innovative og sjove legeinstallationer rundt omkring i Danmark, og Høje-Taastrup Kommunes kunstudvalg har godkendt de to kunstnere til at udarbejde skulpturen til Skoleparken.