NærHedens satsning på ladere til elbiler i ny publikation

  • Ole og Maya ved ladestandere Ole Møller og Maya Arffmann ved de nye ladestandere på et af de to nye p-huse i Nærheden. Foto: Mikkel Meister
Udsigten til mange flere elbiler på vejene stiller krav til bygherrer og byudviklere om at sikre gode muligheder for opladning. Det har NærHeden taget højde for ved at sikre omfattende ladekapacitet til beboere med elbil, og projektets satsning er derfor omdrejningspunktet i en ny digital publikation fra Realdania By & Byg.

For nylig offentliggjorde NærHeden sammen med Clever en af de hidtil største danske aftaler om ladepunkter til elbiler. Dermed er NærHeden gået all-in på at sikre gode rammer for elbilister.

- Vi vil rigtig gerne bidrage til den grønne omstilling på dette område, og det gør vi ved at gøre det helt klart for alle nuværende og potentielle beboere i Nærheden, at her er hverdagen nem – også når man vælger at køre på strøm, siger Ole Møller, projektdirektør i NærHeden P/S.

Erfaringerne fra Nærheden kan man nu læse mere om i den digitale publikation ”Elbilerne kommer – er byen klar?”, som NærHedens ene ejer, Realdania By & Byg, netop har udgivet. Formålet er at inspirere andre, der udvikler byer eller bygger nyt rundt om i landet.

- Hvis vi på den måde kan være med til at give danske kommuner eller byudviklingsselskaber som os selv inspiration til, hvordan de på lignende vis kan bidrage til en bæredygtig udvikling, er det kun ekstra tilfredsstillende, tilføjer Ole Møller.

På forkant

I den nye publikation interviewes Ole Møller sammen med hans medarbejder, chefkonsulent Maya Arffmann, der har været dybt involveret i at gøre Nærhedens to nye p-huse klar til elbiler - bl.a. i forbindelse med NærHedens udbudsrunde blandt fem ladeoperatører, som er gået forud for aftalen med Clever.

- Det har været en balancegang mellem at opfylde et fremtidigt behov hos elbilisterne uden at hoppe med på en trend for tidligt. For selvom der ikke her og nu vil være trængsel omkring vores 57 første ladepunkter, så betyder den kraftige stigning i antallet af elbiler i kombination med den hastighed, hvormed byggegrunde og boliger bliver afsat i Nærheden, at der er god grund til at være på forkant, siger Maya Arffmann.

Politisk ambitionsniveau

Den nye publikation rummer også et lille interview med Høje-Taastrup Kommunes kommunaldirektør Lars Holte. Han peger på, at man også som kommune har knapper at skrue på, hvis man ønsker bedre forhold for indbyggere, der kører i elbil.

- Hvad skal vi gøre inden 2025? Hvor mange ladestandere og hvilken infrastruktur skal vi have? Vi er jo i nogen grad hjulpet af ladestanderbekendtgørelsen, men vi skal have et tydeligt politisk ambitionsniveau, når vi stiller krav til en bygherre, siger Lars Holte i publikationen.

”Elbilerne kommer – er byen klar?” formidler også nogle bredere udviklingstendenser på området foruden en række praktiske råd og tips til professionelle, blandt andet i form af kriterier og spørgsmål til de bydende, som har indgået i NærHedens udbud.

Hent publikationen

Den nye publikation kan ses eller downloades på www.realdania.dk/elbilerne-kommer.